IZLOŽBA

„Kad bi drveće hodalo“ u Gradskom muzeju Požega

KAD BI DRVEĆE HODALO…

Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju

u Gradskom muzeju Požega

 

Izložba Kad bi drveće hodalo – Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju nastala je u povodu 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza, a publici se prvi put prezentirala sačuvana pjasnikova ostavština u ožujku 2017. godine u Zagrebu. Autrica izložbe je Sonja Gaćina Škalamera, muzejska savjetnica i arhivistica, a likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.

 

Izložba Kad bi drveće hodalo u cijelosti će biti prezentirana u Gradskom muzeju Požega pa će tako posjetitelji imati jedinstvenu mogućnost vidjeti sačuvanu književnikovu ostavštinu – osobne dokumente, autobibliografije, dokumente, rukopise, korespondenciju, fotografije, učeničke radove, hemeroteku, tiskanu građu, knjige, uporabne i osobne predmete koju je Hrvatski školski muzej dobio 2012. godine ljubaznošću gospođe Olge Vitez Babić, kćeri Grigora Viteza. Darovana ostavština pohranjena je u muzejskim zbirkama, arhivskoj zbirci i pedagoškoj knjižnici Hrvatskoga školskog muzeja i postala je dijelom hrvatske kulturne baštine.

 

Grigor Vitez (Kosovac, 14. veljače 1911. – Zagreb, 23. studenoga 1966.), pjesnik, prevoditelj, učitelj i dugogodišnji urednik dječjih knjiga u izdavačkoj kući “Mladost”, poznat je prije svega kao dječji pjesnik. Poetika jezične igre, brojalicā, duhovitoga nonsensa, lirskih jezičnih slika pejzaža, životinjskoga i biljnoga svijeta, dječjih doživljaja, igre i mašte odlike su Vitezove poezije za djecu. Pjesme oslobođene didaktičnosti i pouke, koja je bila glavno obilježje tradicionalne dječje poezije, prekretnica su u razvoju modernoga hrvatskoga dječjeg pjesništva. Književni opus Grigora Viteza najvećim je dijelom lirski, ali pisao je i prozu, tekstove za slikovnice, prevodio poeziju i prozu, te o dječjoj književnosti napisao nekoliko teorijskih radova. Upravo poezijom za djecu Vitez se afirmirao kao izniman i moderan pjesnik. Tijekom desetogodišnjega intenzivnog pisanja za djecu, od 1956. do 1966., Grigor Vitez objavio je ukupno sedam zbirki poezije za djecu, za koje je dobio i nagrade i priznanja: Prepelica (1956.), Sto vukova (1957., Nagrada “Svjetlosti”), Kad bi drveće hodalo (1959., Nagrada grada Zagreba i “Mladosti”), Jednog jutra u gaju (1960.), Iza brda plava (1961.), Hvatajte lopova (1964.), Gdje priče rastu (1965.). Posthumno je objavljena pripremljena zbirka Igra se nastavlja (1967.).

Pohvala i slava pjesniku Grigoru Vitezu posebno je iskazana utemeljenjem Nagrade “Grigor Vitez” za najbolji književni tekst i ilustraciju u hrvatskoj dječjoj književnosti, koju, od 1967. godine, dodjeljuje Savez društava “Naša djeca” i najstarija je nagrada za dječju književnost u Hrvatskoj.

 

Vedrina, duhovitost i razigranost Vitezove lirike osvajaju novu djecu, a u odraslima bude sjećanja na bezazlenost i ljepotu igre, mašte i slobode djetinjstva.

 

Izložba Kad bi drveće hodalo – Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju otvorena je od 20. travnja do 13. lipnja  u Gradskom muzeju Požega.

Datum objave: 18.04.2018.

AKTUALNO

Izložba školskih listova

LiDraNo 2019.

SAZNAJ VIŠE
natječaj Lidice

Odabrani likovni radovi za Lidice 2019.

SAZNAJ VIŠE
Darujmo

SLATKO SJEĆANJE NA DJETINJSTVO

SAZNAJ VIŠE
Noć muzeja 2019

SLATKA NOĆ U ŠKOLSKOM

SAZNAJ VIŠE
Crtice iz prošlosti

Izumi naših učiteljica

SAZNAJ VIŠE
zimski praznici - radionice

Zimska čarolija u Školskom muzeju

SAZNAJ VIŠE
Promocija

Promocija publikacija Hrvatskog školskog muzeja

SAZNAJ VIŠE
Radionica

Božićna radionica 'Čarobna šuma'

SAZNAJ VIŠE
natječaj Kanagawa

Odabrani likovni radovi - 20. KANAGAWA

SAZNAJ VIŠE
Izložba

GALEB ZOVE ORLA– stigao je HP 2000!

SAZNAJ VIŠE
Svečana dodjela priznanja

LIDICE 2018.

SAZNAJ VIŠE
Info

Besplatno u Školski!

SAZNAJ VIŠE
Radionice

Lenta vremena velikih hrvatskih umova

SAZNAJ VIŠE
Natječaj

LIDICE 2019.

SAZNAJ VIŠE
Promocija knjige

Moja zagrebačka knjiga pustolovina

SAZNAJ VIŠE
Nova izložba

Bakin vrt u mojem trajnuru

SAZNAJ VIŠE
Izložba

ULK 3

SAZNAJ VIŠE
Izložba

Realno, Prva!

SAZNAJ VIŠE
5. listopad 2018.

Svjetski dan učitelja

SAZNAJ VIŠE
Nedjelja, 30. 9.

Dan otvorenog trga

SAZNAJ VIŠE
Novo!

Izložba 'Bicikl u Zagrebu'

SAZNAJ VIŠE
Školski na Velesajmu

GROWING UP - sajam radosti bez granica za djecu i roditelje

SAZNAJ VIŠE
natječaj Narita 2018

Odabrani likovni radovi Narita 2018

SAZNAJ VIŠE
Natječaj

20. KANAGAWA

SAZNAJ VIŠE
Ljetne radionice

POD ŠATOROM

SAZNAJ VIŠE
Izložba

„O čemu govorimo kada govorimo o obrazovanju : medijska slika obrazovanja u Hrvatskoj u 21. stoljeću“

SAZNAJ VIŠE
Natječaj

NARITA 2018.

SAZNAJ VIŠE
Nove izložbe

„Razgovor s crtežom i bojom“
„Razgovor s crtežom, bojom i oblikom“

SAZNAJ VIŠE